Jonge mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, in de war of verslaafd? En help je mee met de zorg, het huishouden of luister je naar de problemen? Dan ben jij een jonge mantelzorger! Je neemt niet zo snel vriendjes mee naar huis, het is moeilijk om naast alle zorgen ook nog je schoolwerk te doen en bij wie kun je terecht met je eigen zorgen?

Je bent niet de enige. 1 op de 4 kinderen en jongeren helpen, net als jij, bij de zorg voor een ouder, broertje of zusje met een handicap, lichamelijke of psychische ziekte of een ernstige verslaving. De kinderen nemen niet alleen de praktische zorg zoals het huishouden en de verzorging op zich maar krijgen emotioneel ook veel te verwerken.

Wat helpt?

Het helpt om met iemand te praten, bijvoorbeeld iemand op school of een familielid. Vraag om hulp als je ergens mee zit. Kijk ook eens op jong-zorgen.nl, de website met tips en informatie voor jonge mantelzorgers.

Kent u een jonge mantelzorger?

Kent u een kind of jongere in uw omgeving die langdurig zorgt voor een ziek of gehandicapt familielid? Deze jonge mantelzorgers kunnen veel maar het zorgen kan ook belastend zijn. Lichamelijk kan het zwaar zijn en ook hun emotionele en sociale ontwikkeling kan hier door stagneren. Geef het kind aandacht en erkenning en kijk of er zorg uit handen genomen kan worden. Wilt u weten wat u nog meer kunt doen? Neem dan contact op met Mantelzorg Midden-Delfland.

Meer informatie
Jonge mantelzorgers Mezzo
Jongerensite
Voor broers en zussen
Als je een ouder met een psychisch probleem hebt
Lees of maak je dagboek als jonge mantelzorger
Interactief