Zorg voor uzelf

U zorgt met liefde voor een ander en u doet dat als vanzelfsprekend. Zorgt u ook goed voor uzelf? Er is veel te doen rondom mantelzorg. Mensen worden minder snel opgenomen in een verpleeg- of verzorgingstehuis en blijven daardoor langer thuis wonen. De vergoeding voor thuiszorg wordt minder. Er zullen dus meer taken op de mantelzorger terecht komen. Dan is het van belang dat u, als mantelzorger, zorgt dat u het vol houdt want dan kunt u ook beter voor de ander zorgen.

Voorkom dat u overbelast raakt!


Deel uw verhaal

Praat met anderen, mensen die u kunt vertrouwen of mensen die in een zelfde situatie zitten. Het is fijn om begrip en herkenning te vinden bij iemand die weet waar u het over heeft. Zo staat u er niet alleen voor.

Zorg voor uzelf

Neem regelmatig tijd voor uzelf en doe dingen waar u plezier in heeft zodat u weer kunt opladen. Dat kan door een hobby, mediatie, yoga, sport of iets anders waardoor u een goed gevoel krijgt. Zo kunt u er weer beter tegenaan.

Zorg voor een netwerk

Bouw aan een netwerk van vrienden familie en buren. Belangrijk voor de sociale contacten maar ook om af en toe eens hulp te vragen of uw verhaal kwijt te kunnen.

Vraag om hulp

Een ander wil vaak graag wat doen, maar weet niet altijd wat of hoe. Vraag gewoon om hulp en u zult zien dat u de ander daar ook een plezier mee doet. U kunt ook de hulp van een vrijwilliger vragen via bijvoorbeeld de Zonnebloem, het Rode Kruis of Mantelzorg Midden-Delfland.

Eigen kracht

Het belangrijkste is dat u zelf de regie over hoe en met wie u de zorg regelt in handen houdt. En heeft u vragen, wilt u advies of vindt u het fijn als iemand eens met u meedenkt? Neem dan contact op met Mantelzorg Midden-Delfland.

Laat ons ook weten op welke manier u ondersteuning zou willen krijgen of waar u behoefte aan heeft als mantelzorger. Op die manier kunnen we onze dienstverlening en activiteiten laten aansluiten op uw behoeften.

Kijk ook eens naar de activiteiten en bijeenkomsten speciaal voor mantelzorgers, wellicht zit er iets voor u bij. U bent van harte welkom!