U kent een mantelzorger

Bijna iedereen kent wel iemand die langdurig zorgt voor een naaste die ziek of hulpbehoevend is. Dit kan een ouder, een partner een kind, de buurvrouw of een kennis zijn. Of u nu een werkgever bent, een voetbaltrainer, een onderwijzer of een professional, kijk eens om u heen en heb oog voor de mantelzorger. Hij of zij doet dit uit liefde en betrokkenheid en staat als vanzelfsprekend voor de ander klaar.

Meer informatie over deze specifieke thema’s:

Help jonge mantelzorgers

Op het werk

Bij dementie

Wat kunt u doen?

Wat aandacht voor de rol van de mantelzorger, kan grote invloed hebben. Sta eens stil bij de taak die op hun schouders rust en zet ze eens in het zonnetje.


Luister

Vraag eens hoe het met de mantelzorger zelf gaat. Luister goed en aandachtig en geef geen ongevraagd advies over hoe u het zou doen, of wat de mantelzorger anders zou moeten doen.

Eten

Verzorg eens een uitgebreide lunch of zorg voor het avondeten voor de mantelzorger de degene die verzorgd wordt. Geniet er samen van en bespreek gewone alledaagse onderwerpen.

Neem de zorg tijdelijk over

Ga eens samen met degene die verzorgd wordt uit voor een wandeling of een ander uitje. Speel eens een spelletje of lees de krant voor. Zo heeft degene die verzorgd wordt een leuke activiteit en de mantelzorger een moment voor zichzelf. Is dit in verband met de ziekte of handicap niet mogelijk, neem dan tijdelijk de zorg over zodat de mantelzorger even vrijaf heeft.

Een arm om de schouder

Een knuffel of een schouderklopje is makkelijk gegeven en kan van grote betekenis zijn. Oprechte aandacht en begrip voor de mantelzorger, hem of haar het gevoel geven er niet alleen voor te staan is zo belangrijk en waardevol.