Werk en mantelzorg

Tijdens uw pauze een doktersafspraak maken voor uw moeder of aan het eind van de werkdag nog even bij uw zieke buurman langsgaan. Werk en mantelzorg combineren kan een hele uitdaging zijn. U wilt beide zo goed mogelijk doen en daarnaast ook ontspannen. Hoe zorg je voor een goede balans?

U bent niet alleen. Wist u dat 1 op de 8 werknemers naast het werk ook mantelzorger is? De overheid wil het mantelzorgen stimuleren en de medewerking van werkgevers is daarbij erg belangrijk.


Praat erover

Laat aan uw leidinggevende en collega’s weten hoe uw situatie is. Zo weten ze wat er speelt en kunt u samen naar oplossingen zoeken. Overleg over de mogelijkheid van zorgverlof of flexibel werken. En door over uw situatie te praten, ontstaat er wederzijds begrip en draagt u uw zorgen niet alleen.

Beleid op het werk

Is er binnen uw organisatie beleid voor mantelzorgende werknemers? Vraag er eens naar bij uw leidinggevende of de afdeling P&O (personeelszaken). Een mantelzorgvriendelijke organisatie heeft begrip en accepteert het feit dat veel medewerkers ook een zorgtaak hebben. Uw leidinggevende kan meedenken om (maatwerk)oplossingen als dat nodig is. En dat is gunstig voor u en voor de organisatie.
Nieuwe manieren van werken passen prima bij de combinatie van werk en mantelzorg: Het Nieuwe Werken, Duurzame Inzetbaarheid, werk/privé beleid en levensfasegericht personeelsbeleid.

Wet- en regelgeving

Er zijn veel mogelijke regelingen voor werkgevers en werknemers. Veel daarvan zijn niet of nauwelijks bekend. Informeer eens naar de mogelijkheden van calamiteitenverlof, kort- en langdurend zorgverlof en deeltijd werken.

Bent u werkgever?

Heeft u een collega of een medewerker die mantelzorger is? Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid levert een win-win situatie op voor werkgever en medewerker. Aandacht, begrip en ruimte voor (maatwerk)oplossingen van de werkgever, dragen bij aan de werk privé balans van de werkende mantelzorger. Zo blijven mantelzorgers gezond, vitaal en productief en gaan zij met plezier naar hun werk.

Meer informatie
Werk en mantelzorg