“1 op de 4 jongeren heeft een chronisch ziek of gehandicapt gezinslid”

Jonge mantelzorgers

1 op de 4 kinderen en jongeren helpen bij de zorg voor een ouder, broertje of zusje met een handicap, lichamelijke of psychische ziekte of een ernstige verslaving. De kinderen nemen niet alleen de praktische zorg zoals het huishouden en de verzorging op zich maar krijgen emotioneel ook veel te verwerken. Deze jonge mantelzorgers kunnen veel maar het zorgen kan ook belastend zijn. Lichamelijk kan het zwaar zijn en ook hun emotionele en sociale ontwikkeling kan hier door stagneren.

Kent u een kind of jongere in uw omgeving die langdurig zorgt voor een ziek of gehandicapt familielid? Geef het kind aandacht en erkenning en kijk of er zorg uit handen genomen kan worden.


Wat helpt?

Het helpt als zij met iemand kunnen praten, bijvoorbeeld iemand op school of een familielid. Het kan al zoveel helpen te weten dat ze terecht kunnen bij hun leerkracht of voetbaltrainer: dat zij weten van de thuissituatie. Dat er bijvoorbeeld soms meer flexibel met huiswerk omgegaan kan worden. Dat iemand vraagt Hoe gaat het met JOU?
Een knuffel of een schouderklopje is makkelijk gegeven en kan van grote betekenis zijn. Oprechte aandacht en begrip voor de jongere, hem of haar het gevoel geven er niet alleen voor te staan is zo belangrijk en waardevol.

Meer informatie

Hier leest u meer informatie, gericht aan jonge mantelzorgers.